Uzay Kafes Yapılar
Uzay Çatı Sistemleri



Uzay Çatı Sisteminin Avantajları
Çelik ve betonarme taşıyıcı sisteme göre uzay çatı konstrüksiyonları oldukça hafif sistemlerdir. Buna bağlı olarak maliyet de azalıyor. Ayrıca hafif olması kolonlara ve temellere gelecek yatay deprem yüklerinin de azalmasını sağlıyor. Kolonsuz bir şekilde fazlaca açıklık getirmeye müsait br sistem. Bu sistemlerle 100 metrelik serbest bir açıklık geçmek ve uygun geometriler kullanarak bunun da üstüne çıkabilmek mümkün. Diğer konvansiyonel çelik veya betonarme prefabrik alternatiflere göre çok daha ekonomik. Özellikle 20-25 metrenin üzerindeki serbest açıklıklarda ekonomiklik açısından rakipsiz.
Mekanik ve elektrik tesisatı kurulumunda da büyük uzay çatı sistemleri hızlı montaj imkanı sağlamaktadır. Elektrik, sıhhi tesisat, havalandırma kanalları, klima, iklimlendirme sistemleri gibi donatılar, bu sistemlerin oluşum ilkesinden doğan boşluklarda, yerleşimi epeyce kolay oluyor.
İmalatı kolay olduğundan hızlı bir şekilde fabrika ortamında imal edilip kısa sürede montajlanıyor. Böylece zamandan da kazanç elde ediliyor.
Uzay Çatının Kullanım Alanları
- Sanayi Tesisleri (fabrika, depo, antrepo, hangar vb.)
- Spor Tesisleri (yüzme havuzları, spor salonları, trübün üzerleri)
- Çok Amaçlı Salonlar
- Alışveriş merkezleri
- Tiyatro ve Sinema Salonları
- Fuar alanları,
- Kongre Merkezleri,
- Uçak Hangarları
- Benzin İstasyonları




Uzay Çatının Teknik Özellikleri
3 boyutlu uzay içerisinde, en temelde küre ve uzay çatı çubuklarının birleştirilerek, uzay kafes yapılar elde edilmektedir. Çubuklar, uzay çatı borularının iki uçlarına konik parçalar kaynatılmış olarak elde edilir, ve uçlarında bulunan cıvata ve somun ile kürelere birleşimi yapılır.
İmalatın tamamı fabrikada üretilerek şantiyede yerine montajı yapılacak şekilde dizayn edilir.
Sistem; boru, konik, küre, civata, somun, pim, dikme aşık ve mesnet elemanlarından oluşmaktadır.

Uzay Çatı Ana ve Bağlantı Elemanları
Çubuk Borular
Uzay kafes sistem çubuk borularının malzemesi DIN 17100 ( EN 10 .025) normuna uygun ST37.2 çeliğidir.
Konikler
Konik parçalar da borular ile aynı malzemeden yapılmaktadır. 60.3 mm çapa kadar olan konikler dolu malzemeden tornalanarak, daha büyük konikler sıcak dövme yöntemi ile şekillendirilmektedir.
Küreler
Boru uçlarında ki cıvataların bağlandığı dolu küreden meydana gelen düğüm noktalarıdır. Küreler sıcak dövme veya talaşlı imalat tekniğiyle imal edilirler. Küreler TS2525-2 EN 10083-2 Standardına uygun C45 veya AISI /SAE 1050 malzemeden imal edilirler.
Civatalar ve Pimler
S2525-1 EN 10083-1 Standardına uygun ISO metrik diş açılmış cıvatalar, TS EN ISO 8981 Standardının öngördüğü şartlarda M10 çapta 8.8 ve M12 – M80 çaplarında 10.9 kalitesinde üretilirler. Pim 20MnB4 Kalitealaşımlı çelik malzemeden üretilen pimlersilindirik yüzeyine tırtıl çekildikten sonra sertleştirilirler.
Somunlar
Somunlar St52-3 kalite alaşımsız çelik veya AISI / SAE1030 Kalite az alaşımlı soğuk veya sıcak haddelenmiş altı köşe malzemeden talaşlı imalat tekniğiyle üretilirler.
Mesnetler
Mesnet gövdesi TS2525 -2 EN10083-2 Standardına göre C45 Kalite az alaşımlı çelik ve AISI/SAE 1050 kalite az alaşımlı çelik malzemeden talaşlı şekillendirme ve sıcak dövme tekniği ile üretilir. Dijital açı kontrollü tezgalarda delme işlemi yapılır. Mesnet flanşları S235JR (St37-2) malzemeden TS 2162 EN 10025 Standardına uygundur. Kayıcı mesnetlerde, mesnetlerin oturduğu yüzeye sürtünme katsayısı düşük teflon plakalar konularak kayıcılık sağlanır.

Proje ve Tasarım Yeteneğimiz
Üstlendiğimiz projeleri, bünyemizde bulundurduğumuz bu konuya oldukça hakim ve birbiriyle koordine proje grubumuz ile tasarla-yap şeklinde gerçekleştirmekteyiz. Statik hesaplarımız, proje kapsamındaki teknik şartname ve güncel şartnamelere göre müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, son derece yetkin mühendislerimiz kontrolünde bilgi birikimimizle harmanlanarak yapılmaktadır.
İmalat Yeteneğimiz
Kullandığımız tüm malzemelerimiz sertifikalı, kalite belgeli ve test raporları mevcut şekildedir. Malzeme kalite kontrolleri her hammadde girişinde yapılmaktadır. İmalatını tamamladığımız malzemeler, nitelik ve nicelik olarak son kontrolleri yapıldıktan sonra sevk edilmektedir.


Montaj Yeteneğimiz
Uzay çatıların montajında, kurulum yapılacak yere ve projeye göre montaj şeklinin belirlenmesi gerekir. Montaja başlamadan önce yaptığımız keşifle, montaj yöntemi belirlemekteyiz. Tğitimli, iş güvenliği hükümlerini %100 yerine getiren ekibimizle, teknik personel kontrolünde montaj yapmaktayız. İşin bitiminde son kontroller ve rötuşlar yapılarak teslim etmekteyiz.
Referanslarımız











Bizimle İletişime Geçin
- Uzay çatı sistemleri
- Uzay çatı fiyatları
- Uzay çatı bağlantı elemanları
- Uzay çatı firmaları
- Uzay kafes çatı sistemleri
- Uzay kafes sistem detayı
- Uzay kafes çatı planı
- Uzay kafes çatı
- Uzay kafes sistem ölçüleri
- Uzay kafes sistem elemanları
- Uzay kafes sistem avantajları
- Uzay kafes sistem firmaları
Norm Teknik Makina'ya ait diğer grup şirketleri;
Spor tesisleri ve halı sahaların yapımı için Norm Sport ve Özel Makina İmalatı için NormTech sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Uzay çatı ile alakalı daha önce yayınlanmakta olan sitemiz uzaycati.gen.tr ve Spor Ekipmanları, fileler ve ağların satışı için fileagizmir.com